Събираме се около кабинет на промяната. Това заяви лидерт на БСП

...
Събираме се около кабинет на промяната. Това заяви лидерт на БСП
Коментари Харесай

Разговорите с “Има такъв народ” продължават

Събираме се към кабинет на смяната. Това съобщи лидерт на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата с " ИТН ".

Представителите на двете политически сили не слязоха дружно да приказват пред медиите. Първа пред публицистите показа усещанията си от срещата Корнелия Нинова, а откакто тя свърши с изказванията си, при тях пристигна Тошко Йорданов.

" Разбрахме се с " ИТН ", че диалозите не престават, това е единствено първа среща ", сподели Нинова пред публицисти.

" Оценяваме случилото се като първа добра крачка към диалози и разговор за намиране на единодушие за сформиране на държавно управление. Уточнихме тематики и политики, по които имаме припокриване. Остават и някои разлики. Утре ще обсъдим на Национален съвет на Българска социалистическа партия случилото се през днешния ден и разговоритe. Разбрахме се, че диалозите не престават. Това е единствено първа среща ", добави Нинова.

" Ще излъчим експертни групи, които ще работят по политики ", съобщи тя. След Националния съвет на Българска социалистическа партия от партията ще предложат работна група по значимите съответни политики. " Те са подготвени от своя страна да показват специалисти и да стартират работа по всяка политика съответно ", посочи тя. 

Нинова обаче уточни, че имат " повече общи (приоритети - б.а.) и по-малко разлики ". 

От Българска социалистическа партия били срещу приватизацията на Българска банка за развиване и срещу концесиите. Имали някои разлики за преизчисляването на пенсиите. От Българска социалистическа партия упорствали да стане бързо - с актуализацията на бюджета. От Има Такъв Народ желали това да стане следващата година - с новия бюджет. Ключово обаче е, че и двете обединения са единни, че преизчисление би трябвало да има. 

Не са обсъждани Истанбулската спогодба и проблема с Република Северна Македония. По правосъдната промяна обаче имали " доста сходства " - за закриване на профилираните съд и прокуратура, за КПКОНПИ, надзор върху основния прокурор. 

" И също, дружно установихме, че сме на едно мнение, че сериозната правосъдна промяна - прехвърлянето на прокуратурата от правосъдната в изпълнителната власт, друга конструкция на Висшия правосъден съвет, - изисква смяна в Конституцията, което изисква време ", уточни Корнелия Нинова. 

От Българска социалистическа партия желали и нов закон за КПКОНПИ. 

Лидерът на Българска социалистическа партия отговори на въпрос дали на срещата са обсъждали кой ще оглави проектокабинета. " Не, нито ние сме поставяли въпроса, нито те ", съобщи още Нинова.

Мандатоносителят взема решение кого ще предложения на диалози, ние приехме поканата им, с цел да разбираем какво желаеме ние и какво ще пазиме. Накрая на тях, обаче, би трябвало да се насложат всички цели на всички партии в една огромна Програма – това е огромното предизвикателство, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

Заедно взехме решение всяка от партиите да изложи вижданията си след тази среща, по този начин Нинова изясни за какво слиза сама на брифинг след диалозите с Има Такъв Народ.

Има обща посока на деяние. Това сподели ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов след среща с представители на Българска социалистическа партия.

" Разказахме си програмата, от Българска социалистическа партия се оказаха много готови. Чели са нашата стратегия, ние се бяхме срещнали с тяхната. Някои неща са общи и то за много въпроси ", съобщи зам.-председателят на " ИТН "  след срещата с Българска социалистическа партия.

,,Имаме обща посока, само че разнообразни акценти, само че това са неща, които ще се решат в работните групи в самия парламент. Ще би трябвало да има диалози и търсене на консенсус``, посочи той.

" Няма проблем да се отиде на избори, в случай че не се реализира поддръжка за този кабинет в Народното събрание ", сподели Йорданов, след което си потегли, въпреки да имаше още въпроси към него.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР